banner gr 5-6

Groep 5-6

Klassikaal bezoek van groep 6 aan de plaatselijke bibliotheek.

De Boekenkring is een laagdrempelige manier om boeken in de klas te promoten en leeservaringen te delen. De Boekenkring kent diverse werkvormen.

Hoe klinken de geluiden uit een boek? Hoe zou deze zin eruit zien in een foto? Welke kleur past bij dit woord? Zomaar een aantal vragen waar leerlingen door worden uitgedaagd in het project Boeklab!

Een schrijver (of illustrator) die in de klas komt vertellen over zijn/haar boeken, inspireert de leerlingen tot lezen.

Leesvirus is Leesvreters geworden. Een nieuwe naam, nieuwe ‘beestjes’, nieuwe website én een andere periode. Leesvreters zijn een grote familie van beestjes met grote en brede bekkies, die boeken in één hap kunnen opeten!

De opzet van het project is hetzelfde gebleven, leerlingen uit groep 6 lezen boeken, geven hun mening over de boeken en reageren op elkaars meningen. Het project is ook geschikt voor combinatiegroepen 5/6.

De boekenkeuze is zodanig, dat er ook voor iets jongere of iets oudere leerlingen aantrekkelijke titels bij zijn. Elke deelnemende school schaft eenzelfde pakket van tien leesboeken aan, die door de bibliotheek zijn geselecteerd. Elke keer worden vijf nieuwe titels toegevoegd en doen er vijf titels van de vorige keer mee.

Dit jaar start het project in september en eind november wordt het project afgesloten.

 leesvreters.nl

 

Hoe krijg ik hem aan het lezen tijdens de 15 minuten vrij lezen?

Hoe kan ik er nou achter komen welke boeken zij leuk vindt?

Wat zijn geschikte boeken voor moeilijke lezers?

Komt dit je bekend voor?

De educatiemedewerker kan je hierbij helpen, door leesgesprekken te voeren met deze minder gemotiveerde lezers.

In de leesgesprekken richten we ons op de leesvoorkeuren van de kinderen. Doel is om deze boven water te krijgen zodat de kinderen in staat zijn het juiste boek te kiezen voor het stillezen/vrij lezen. 

De leerling ontvangt leestips en er vindt terugkoppeling plaats richting de leerkracht.

* dit programma bieden we niet in alle gemeenten aan, informeer bij je educatiemedewerker naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

Met Scoor een Boek! combineren we lezen met sport, want scoren kun je overal! De kinderen gaan tijdens dit sportieve leesproject zo veel mogelijk leuke boeken lezen.

Lekker lezen

Ga in groep 5 en 6 aan de slag met ‘lekker lezen’. Wil je meer weten over een van onze programma’s? Vraag dan onze educatiemedewerker.